Ексклузивно
Морско меню от Албена
Морско меню от Албена, хотел „Добруджа”, с главен готвач Димитър Димитров
Предлагаме ви леко меню за двама
- Ордьовър от калмари
2бр. калмари, пресен босилек, смлени домати, маслини без костилки, картофи, босилеково песто с ядки, домати чери, лимон, зехтин, сол, пипер, рукола.
Приготвяне:
Почистваме калмара от хрущяла. Премахваме външната ципа. Правим смес от рукола, сушени домати, маслини, пресен босилек. Леко сотираме на тиган с зехтин и лимон. Пълним калмара с готовата смес. Отвора затваряме с клечка за зъби и гриловаме на омазнен тиган от двете страни по 2-3 минути.
Отдолу поставяме предварително сварени и нарязани на тънки шайби картофи за канапе. Запичаме ги в същия тиган и отгоре поставяме нарязания калмар.
Декорираме с чери и песто с ядки.
- Салата „Темпо”
Мариновано филе риба тон 2бр. по 80 гр., пресни домати или чери, червен лук, 100гр. червен боб консерва, маслини без костилки, зелена маруля и кротони.
Приготване:
Нарязваме белените домати на резени в купа. Добавяме филенца риба тон, червен боб, червен лук. Овкусяваме с зехтин, копър, лимонов сок, морска сол. Нареждаме върху листата от маруля. Декорираме с маслини и див лук.
- Основно ядене: Ципура със зеленчуци в пергамент
2 средно големи риби по 400гр., 2 бр. картофи, 2 бр. домата, 1 бр. пипер, маслини без костилка.
Подправки: розмарин, копър, лимон, магданоз, сол, бял пипер.
Сос доматен с босилек.
Приготвяне:
Почистваме рибата, изрязваме перките, махаме коста. Разбъркваме по 1 лъжица зехтин, изцедения лимон, магданоз, сол, пипер и изливаме в коремната кухина. Сместа престоява около час. Върху пергаментова хартия намазваме с зехтин, нареждаме предварително сварени и нарязани на тънки шайби картофи, тънки шайби пресен пипер, домати и маслини. Подреждаме симетрично. Поставяме овкусената риба върху зеленчуците. Завиваме на плик и печем в загрята предварително фурна около 180 градуса- 15-20 минути.
Поднасяме с доматен сос и пресен босилек.
- Десерт: Шоколадов мус
2 шайби блат за торта, 50 гр. шоколад, 50 гр. сметана, 5 гр. желатин.
Разтваряме шоколад, добавяме разтворения желатин, охлаждаме, слагаме сметаната и изливаме в кръгла форма. След като стегне обръщаме върху приготвения блат и заливаме с разтопения шоколад.
Декорираме с желирана маслина, пудра захар и шоколадови фунийки.