Красота и Здраве
За по-добра концентрация и по-секси фигура дъвчете дъвка редовно
Кога си купувате дъвки? Първи случай – когато „любезната” продавачка в магазинчето до вас откаже да ви развали едри пари, въпреки че не би й коствало голямо усилие. Купувате си дъвки за 1 лв. и удряте два заека с един куршум – имате си дъвки и побесняла продавачка. Втори случай – вие сте ревностен пушач и заменяте тютюневия навик с този на дъвченето на безброй много дъвки. Трети случай – купувате си розови, зелени, бели дъвки, детски дъвки, дъвки с дъх на диня, или пък лъхащи на пъпеш и портокал, ей така, за самото удоволствие от дъвченето.
Купуваме си дъвки по повод и без повод, но всъщност не знаем вредни или полезни са те за нас.
Историята на дъвката
Съществуват сведения, според които древните гърци са дъвчели смола от мастиково дърво, за да си чистят зъбите, а вероятно и за по-приятен дъх. На запад от нас, с подобна цел, маите в Южна Америка са дъвчели смола от различни растения. Индианците пък в Северна Америка дъвчели смола от смърч и е твърде вероятно под тяхно влияние първите европейски заселници да са усвоили този навик.
Дъвката, която намира широко разпространение в наши дни, е създадена през 1848 г. от американеца Джон Къртис. Две години по-късно той започнал да продава парафинови дъвки, които бързо станали много популярни. За баща на дъвката, каквато я познаваме днес, се счита Томас Адамс. През 1871 г. той представя своя продукт, чиято форма наподобява розов бонбон, който не може да се изяде, но с който могат да се правят балони. Така дъвката се появява на бял свят като забавна занимавка за малчуганите.
„Имаме причини да смятаме, че употребата на дъвка допринася съществено за здравето ни”, казва специалистът Съриндър Камар, който се заема с нелеката задача да докаже ползата от дъвченето на дъвка за нашия организъм.
Дъвките като средство за вталяване
Изследванията по този въпрос показват, че когато се дъвче дъвка преди похапване, желанието за сладко намалява. В същото време дъвченето на дъвка намалява и желанието за похапване между храненията. Ако дъвчете дъвка в продължение на 12 минути, изгаряте средно 70 калории в повече. Това се дължи на усиленото слюнкоотделяне, вследствие на което се ускорява процесът на разграждане на изядената храна.
Борба с кариес
Едно от най-полезните свойства на дъвката е предотвратяване разрушението на зъбите. Снижавайки нивото на киселинност в устната кухина след приемане на храна, тя забавя разрушителните процеси върху зъбния емайл. Причина за появата на кариес са останките от храна. Ако зъбите не се почистват редовно, бактериите започват да ги разрушават. Дъвката сама по себе си не почиства зъбите, но благодарение на повишеното слюнкоотделяне, предизвикано от нея, голяма част от остатъците от храна се премахват от зъбите.
Свеж дъх
Дъвките се използват най-често за освежаване на дъха. Всъщност учените в университета в Илинойс през 2004 г. установяват, че дъвките, които съдържат екстракт от канела, намаляват количеството на бактериите, предизвикващи неприятен дъх в устата. В процеса на дъвчене започва стимулация на отделянето на слюнка и загиват вредоносни бактерии, затова свежестта на дъха се запазва доста по-дълго.
Упражнение за челюстта
Не може да се отрече способността на дъвките да укрепва мускулите на челюстта. Храната, която приемаме, е основно мека, поради което тя не може да спомогне за укрепване на мускулите. За да поддържаме в работен тонус долната челюст, стоматолозите съветват да дъвчем дъвка всеки път след хранене, започвайки от 3-5 минути активно дъвчене и постепенно увеличаване на интервала до седем минути.
Полезна за паметта и концентрацията
Според британски учени дъвката влияе положително на мисленето и паметта. След проведеното изследване става ясно, че хората, дъвчещи дъвка си спомнят думи по-бързо, отколкото тези, които не я използват. Повдига се хипотеза, според която в процеса на дъвчене се учестява сърцебиенето, след което нараства притокът на кислород към главния мозък. И това предизвиква повишена активност на паметта.
По време на войната с Корея американските войници специално са били снабдявани с дъвки, за да могат да се съсредоточават максимално.
Нормализира функциите на червата
Оказва се, че дъвката има изключително полезно влияние върху хора, претърпели операция на дебелото черво. Операцията в коремната област забавя работата на червата, което може да доведе до болки, проблеми с дишането, инфекции, вследствие на което се увеличава срокът на пребиваване в болница. Експертите разясняват, че дъвченето на дъвка се смята за „фалшиво хранене”, при което се стимулират нервите в храносмилателната система. В резултат на това се освобождават стомашно-чревни хормони и се увеличава производството на слюнка и секрети от панкреаса. Лекарите правят заключение, че използването на дъвка е най-евтиният способ да се предотвратят следоперативни усложнения.
Дъвка за деца
Дъвките, които даваме на децата, трябва да са задължително без захар,защото неукрепналият зъбен емайл се влияе особено силно от въздействието на захарта.
Дъвките имат редица полезни действия върху нашия организъм, но за да не се обръща ефектът в отрицателен, е необходимо да спазваме някои основни правила :
Никога не дъвчете на празен стомах.
Не се препоръчва дъвчене на дъвка по време на ядене, особено на мазни храни.
Отрицателно действие има комбинирането на дъвчене и пушене – дъвката извлича канцерогенните вещества от тютюна и чрез слюнката те попадат в стомаха.
Не дъвчете продължително дъвка при наличието на голямо количество пломби.
Дъвчете дъвка не повече от 7 минути след приемането на храна.
Любопитно!
В Сингапур дъвчене на дъвка се глобява с 100$. Правителството на Сингапур, чиято държава е пословична със своята чистота, забранява продажбата на дъвки и закупуването е възможно само с рецепта от лекар. Това е така, тъй като от екологична гледна точка дъвките са се превърнали в огромен замърсител. Според сингапурското законодателство е много по-лесно да си наемеш проститутка ,отколкото да си купиш пакетче дъвки.
януари/февруари 2009