Красота и Здраве
СМАРАГДОВО ЗЕЛЕНО
Кивито е малък плод, но съдържа много изненади. Историята му започва от Китай. Там на вкуса му са се наслаждавали големите пълководци, които обожавали смарагдово зеления му цвят. Познанието за него стига и до XIX век, когато през 1847 член на Царското градинарско общество във Великобритания изпраща семена от киви в страната си. Скоро растенията се разпространяват и в САЩ и Нова Зеландия. Веднъж открили неустоимия екзотичен вкус на кивито, се влюбват в него и го превръщат в един от най - разпространените плодове в света. Най - големите производители са Нова Зеландия, САЩ, Италия, Япония, Франция, Гърция, Испания, Австралия и Чили.
Името на плода на китайски означава "цариградско грозде". След това се превежда и сега киви носи името на новозеландската птица.
Вкусът му варира от много сладък до кисел и е сравняван с вкуса на комбинация от други плодове - ягоди, праскови и пъпеши.
Кивито се съчетава отлично с всички други плодове, но дори консумиран самостоятелно дава достатъчно хранителни вещества. Не съдържа мазнини, холестерол и е богат на витамин С, витамин Е и фибри. Кивито е идеален плод за диети и освен че радва сетивата се грижи и за здравето.
Може би си мислите, че най-добрият начин да се грижите за зрението си е да ядете моркови. Това обаче е отживелица. Последните изследвания показват, че ако изяждате по три кивита на ден, ще намалите риска от загуба на зрение при възрастните с 36%. Кивито не се счита за безопасна храна, не е включено в списъка на 20-те храни, които причиняват алергични реакции. Това негово качество се използва и в козметиката, защото освен, че е вкусен и полезен плод, козметичните компании са открили, че е и отличен помощник в грижите за красотата на косата и кожата.
Как да го приготвяме?
Кивито е толкова вкусен плод, че може да му се насладите по най-различни начини. За да го обелите можете да използвате нож и да свалите обвивката му или да го разделите на две и да отделите вътрешността му с лъжица. Не мислете, че можете да го похапвате много след като сте го обелили. Когато е разрязано, то отделя ензими, които го правят прекалено меко. Така, че ако сте решили да си направите плодова салата го добавете най-накрая, защото в противен случай ще овлажни и другите плодове.
НЯКОИ ИДЕИ ЗА вкусотии
- Прибавете към парчетата киви ягоди и ги залейте с кисело мляко или сметана. Така ще получите една божествена смес, защото вкусовете на тези плодове се допълват идеално.
- Ако смесите киви с портокал и ананас, ще получите плънка, която може да се използва с пиле или риба.
- Пасирайте киви и пъпеш и ще получите невероятна крем супа. За да стане по-течна сместа, прибавете кисело мляко.
Шейк от банани и киви
идеално започване на деня
Необходими продукти:
500 гр. киви + 500 гр. банани + захар
+ плодово кисело мляко
Начин на приготвяне:
Обелете бананите и ги нарежете. Кивито обелете и разделете на половинки. Смесете всички съставки в миксер или пасатор. Разбърквайте го докато получите хомогенна смес. Сервирайте в големи чаши за шейк.
И накрая:
Това е един вкусен и здравословен начин да започнете деня и ще ви кара да се чувствате енергични и заситени през целия ден.
сп.МЕРИ, май 2015