Красота и Здраве
Витамин А - източник на вечна младост
Витамин А, или така нареченият ретинол, известен като най-ефикасното средство за подмладяване на кожата, е открит през 1920 година. Именно тогава учени установяват неговите качества и го назовават с началната буква от алфавита. Казано по друг начин, витамин А е общото наименование, дадено на група естествено образуващи се молекули, наречени ретиноиди – важни съединения, срещани в източници както от растителен, така и от животински произход, които са нужни за ефективното действие на имунната система.
Съвсем наскоро след откриването на този медикамент изследователи от Университета по здравеопазване в Мичиган решават да проверят какъв е неговият ефект върху кожата на възрастни хора. Експериментът продължава половин година, през която на всеки от тях ежедневно е нанасян на едната ръка лосион, съдържащ ретинол, а на другата – обикновен лосион. Резултатът е очевиден – значителна редукция на бръчки и груби участъци от кожата, която е обработена с витамин А. Дерматолозите обясняват неговия подмладяващ ефект с това, че той стимулира образуването на колагена – основната строителна белтъчина на кожните клетки. Повече колаген – по-бърза регенерация, по-добра защита от различни увреждания. Освен това въпросният витамин предпазва епидермиса и от вредното въздействие на слънчевите лъчи. Той е един от най-активните антиоксиданти, който възпрепятства негативното влияние на окислителните процеси и околната среда, които могат да доведат до умиране на живи клетки.При недостиг на витамин А в организма тялото е податливо на инфекции, които могат да причинят всякакви заболявания – от дребна шарка до СПИН. Той играе важна роля в синтеза на зрителния пигмент родопсин, който осигурява адекватната адаптация на окото към слаба светлина. За образуването му е необходимо определено ниво на ретинол в организма.
Витамин А стимулира синтеза на надбъбречните и половите хормони, повишава устойчивостта на организма към студ и инфекциозни заболявания.
Дефицитът на витамин А води до нарушена адаптация на окото към слаба светлина (т. нар. кокоша слепота), както и до засилено вроговяване на кожата.
Въпреки че витамин А без съмнение е крайно необходим, повече не означава непременно по-добре. Всъщност в този случай дори можем да говорим за опасност, така че бъдете много внимателни. Витамин А е единственият витамин, при който свръхприемът може да причини токсични прояви, именно като резултат от прекомерна консумация на храни, богати на него. Най-често срещаните странични реакции са раздразнителност, главоболие, повръщане, болки в костите, обща слабост, размазано виждане.
По време на бременност бъдещите майки трябва да бъдат още по-предпазливи. Дневни дози от 10 000 IU (количество, срещано в някои добавки от мултивитамини и минерали) през първите три месеца от бременността са свързвани с висок риск от спонтанен аборт, аномалии в развитието на плода, вродени дефекти.
В кои продукти се съдържа витамин А?
Витамин А се съдържа в храни, богати на мазнини. Преди всичко това са рибеното и натуралното масло, говеждият черен дроб, хайверът, сметаната, яйченият жълтък. Но и не само в тях. Също така в млечните продукти, тиквата, спанака, картофите, рибата тон, тъмнозелените, оранжевите и червените на цвят зеленчуци (спанак, лапад, салати, моркови, домати, броколи), както и в червените и оранжевите плодове – кайсии, праскови, пъпеш, манго и други.
сп.МЕРИ, май 2015