Красота и Здраве
Полезен + вкусен = лешник
сп.Мери, октомври 2014
Ядките са доста калорични, но и също толкова полезни. Вярно е, че от тях може да се напълнее, но може да бъдат използвани ефективно и по време на диета.

Причината е в полезните съставки, които се съдържат в тях. Те може да бъдат добро допълнение към дневното ви меню, особено ако сте решили да започнете плодова диета. Ядките са идеален доставчик на белтъчини, протеини и ненаситени мастни киселини и по съдържание на незаменими аминокиселини се доближават до белтъчния състав на млякото. Модерните изследвания показват, че ако се консумират умерено, може да допринесат за подобряване на здравословното състояние на сърцето.
Лешниците са едни от най-вкусните ядкови плодове и най-усилено се препоръчват при анемии, както и за възстановяване след тежки инфекциозни заболявания. За тяхна родина се смята Мала Азия и по-точно Кавказ. Днес основни производители на лешници са Турция, Испания, Италия и Франция. Това е една от най-старите селскостопански култури, която набавя на човешкия организъм висококачествен протеин в продължение на хиляди години.
Древните китайски ръкописи определяли лешниците като свещена храна, дарена ни от небесата.
Древните гърци и римляни пък ги ценели високо заради техните лечебни свойства. Те са богати още на въглехидрати, фибри, желязо, натрий, калий, калций, магнезий, фосфор, на микроелементите мед и цинк и на витамините В1, В2, В6, Е и С.
Лешниците са подходящи при лечение на болки в ставите и изключително полезни за дейността на нервната тъкан. Действат добре на разширени вени, болка и тежест в краката. Имат значение и за нормалното протичане на кръвосъсирването и обмяната на въглехидратите и мазнините, а ценният и разнообразен химически състав ги превръща в съществен елемент на лечебното хранене.
Освен за пряка консумация сурови или печени лешниците отдавна са намерили и широко приложение в приготвянето на хлебни изделия (бисквити, хлебчета, сладкиши), салати, сосове, деликатеси, основни ястия и дори напитки.