Красота и Здраве
Идва сезонът на постното
През лятото и горещите дни мислим предимно как да се разхладим, да утолим жаждата и да се избавим от жегата. Ако сте приковани към бюрото, най-ефективният начин за прохлада е поемането на много течности – изстудени плодови и зеленчукови сокове, млечни напитки и безценната минерална вода.
Този сезон неизбежно променя и дневното ни меню, в което трябва да се намалят мазнините в храната, а необходимите белтъчини да се набавят от млякото и яйцата. За предпочитане също са студените супи, ястията от зеленчуци и плодовите десерти, както и салатите, които също са неизменна част от менюто. През летния сезон има достатъчно домати, краставици, тиквички, зеле, пъпеши, дини, праскови, които да се консумират в суров вид.
Закуската е особено важна, въпреки че често я пропускаме. А това не е правилно, защото ако е бедна на белтъчини или разчитаме само на сутрешното кафе, работоспособността ни ще бъде много намалена. За лятото пресните плодове и зеленчуци с малко сирене или кашкавал са най-подходящи за тази част от деня. Обядът може да съдържа таратор, някакво нетлъсто месо със зеленчуци и плодове. Десерти като торти и кремове е добре да се избягват за консумиране. За вечеря през топлите месеци се препоръчват салати, риба или пилешко месо, отново с подходящите зеленчуци или млечни продукти.
Ако обичате да експериментирате в кухнята, ви предлагаме три рецепти, изключително актуални за сезона и най-вече – лесни за приготвяне.
Пълнени домати със синьо сирене
500 г домати, 2 скилидки чесън, 200 г синьо сирене, подправки
При дръжката на домата се отрязва малко капаче, след което се издълбава. Вътрешността се разбърква заедно със сиренето, ситно нарязания чесън и подправките (подходящ е босилекът). После доматите се напълват със сместа и се подреждат в подходящ съд. Поливат се с малко олио и се оставят да престоят няколко часа, а може да се консумират и веднага след приготвянето им. Доматите могат да бъдат напълнени и с пресни гъби или с други зеленчуци, като се превръщат в подходящо предястие за лятото.
Зеленчукова антипаста
1-2 тиквички, 1 патладжан, 1-2 чушки, 1 морков, 4-5 пресни гъби, 1 скилидка чесън, 3 с. л. зехтин, половин лимон и магданоз
Всички зеленчуци се нарязват на тънки филийки, а гъбите на половинки. След това трябва да бъдат леко запечени на скара и от двете страни. Когато станат готови, се подреждат в голяма чиния и се овкусяват със специално приготвен дресинг. За него зехтинът се смесва с изцеден лимонов сок, прибавя се смлян чесън, ситно нарязан магданоз и сол и черен пипер по ваш вкус.
Доматени палачинки
3 яйца, 1 ч. ч. брашно, 1 ½ прясно мляко, 1 ч. ч. доматено пюре, 100 г млечен пастет, 150 г шунка, 100 г кашкавал
От яйцата, брашното и млякото се приготвя традиционна смес за палачинки, към която се прибавя доматено пюре, след което се изпича. Върху първата палачинка се слага млечен пастет и шунка, след това се слага втора палачинка. На нея се слагат същите продукти, за да се навият накрая на руло. То може да се нареже на по-малки парчета и да се поръси с кашкавал. Запичането е по избор, зависи дали предпочитате да ги консумирате топли или студени.