Красота и Здраве
Храна за очите
Да започнем с последния принцип. В наши дни недостигът на витамини е характерен за повечето хора. При заболяванията на очите организмът се нуждае от определени витамини, за които говорихме по-рано. Напомняме витамин А се съдържа в морковите, картофите, динята, салатите, зеления грах, зеления лук, изварата и черния дроб. Витамин В - в зеленчуците, гъбите и продуктите от кисело мляко. Витамин С - в шипките, картофите, киселото зеле и цитрусовите плодове. Отлично подхранва цялата очна система сокът от моркови. Той е най-богатият източник на витамин А. Усвоява се бързо и добре. Този сок можете да пиете когато искате, но два пъти в годината е необходимо да го пиете като лекарство - чаша сок всяка сутрин в продължение на месец.
Освен това сокът от моркови укрепва и нервната система, лекува злокачествени образувания в начален стадий и е способен да приведе организма в бодро състояние. В сезоните, когато морковите губят сочността си и вече са негодни за сокове, пийте отвара от тях. Тя може да бъде и основа за зеленчукова супа.
Не забравяйте, че задушени моркови, сок и прясна салата трябва
да употребявате непременно със сметана или олио, тъй като витамин А е мастнооразтворим. Напълно достатъчна е неголяма лъжичка олио.
При заболявания на очите и очния нерв,роговата обвивка на очите, катаркта и конюнктивит е ефективен сокът от магданоз.
Той е един от най-силно действащите сокове, затова от него не
трябва да пиете повече от 30-40 мл на ден. Количеството сок за един прием не трябва да е повече oт една лъжичка.
Сокът от магданоз се смесва добре с вода и с други плодови сокове. Изключително полезна смес е от моркови и магданоз. Отлично "освежава" очите, прочиства кръвта и въобще целия организъм цвеклото. Две супен лъжици сок от цвекло добавете към морковено-магданозения сок. Положително въздействат на съдовете на очите кайсиите във всякакъв вид: пресните плодове, сокът и сушените кайсии.
От летните плодове подобрява зрението черната боровинка. Добре е за сезон да изяждате не по-малко от 10 чаши. Черните боровинки добре съхраняват качествата си във вид на сурово сладко. Претрийте ги в следните пропорции: една чаша плодове на една чаша захар на пясък. Ако съхранявате така приготвените боровинки в хладилник, може да удвоите порцията захар. Задължително пийте шипки — по съдържание на витамин С те нямат равни. Всекидневната им употреба осигурява здравина и еластичност на съдовете.
Хората, страдащи от късогледство, трябва да си приготвят глог. Той е богат на аскорбинова киселина и каротин; Сушените плодове от глог, смлени на брашно и смесени с мед, може да се ядат като сладко. Сушените листа и плодове е добре да се използват вместо чай.
Богата на кератин, необходим за отслабналите очи, е тиквата. Ограничения в употребата й няма. Можете да я добавяте в салати, супи и пюрета.
Списание "Мери", октомври, 2008