Красота и Здраве
Дюля
Дюлята е най-вкусна 2 месеца след като е откъснатаХипократ ги е препоръчвал като средство, тонизиращо стомашно-чревния тракт

Кое е най-вкусното сладко на света? Това от дюли, разбира се. В съзнанието на всеки се появява споменът за бабата, която с престилка през кръста вари сладко.
За пръв път се заговаря за дюлята в Кавказ и Северен Иран преди 4000 години. През VІІ век пр. н. е. дюлята е пренесена в Гърция, оттам в Рим, а после се разпространява и в другите южноевропейски страни. Според легендата дюлята е била позната по нашите земи много преди да има българска държава. В древността дюлите били неразделна част от менюто при гощавки, като са ги сервирали захаросани в мед. Хипократ ги е препоръчвал като средство, тонизиращо стомашно-чревния тракт.
Поради високото съдържание на танини народната медицина ги използва под формата на сиропи и желета за тонизиране на храносмилането.
Според древните гърци дюлята е символ на плодовитостта. Тя се свързва с името на Дионис и според тях е свещен плод, който символизира Венера. Когато не са узрели, дюлите са със стряскащо зелен цвят. Дори и след като са готови за бране, те не могат да се нарекат най-вкусния плод на света. Но когато ги оставите да престоят 2 – 3 месеца, плодовете омекват, месестата им част става по-сочна и ароматна, и са вкусни като мед.
Дюлите се берат, когато цветът на кожата им от зеленикав премине в жълтеникав, мъхът по тях се е намалил и лесно се премахва, семената са се оцветили в тъмнокафяво и откъсването става при леко повдигане и завъртане на плода. При брането трябва да се пази мъхът, който обвива плодовете, тъй като той е много важен за вкусовите им качества.
Обраните дюли се нареждат веднага в касетки, послани с хартия, като същевременно се сортират по големина, форма и здравина. По-продължително време се съхраняват местните сортове. Най-благоприятни условия за съхраняването на дюлите са температура от 6-8 градуса и относителна влажност на въздуха 90-92%. Така дюлите бавно доузряват и се запазват в добър вид до края на декември.
По-продължителното запазване на дюлите е излишно, тъй като те почти не се употребяват за консумация в прясно състояние, а през това време (1-2 месеца) се преработват в трайни продукти. Известни са козметичните качества на дюлята. Тя съдържа вещества, които свиват порите. Тя е и един от главните виновници за перфектния външен вид на нашите баби.
Руло от дюли
Продукти:
- 3 яйца,
- 125 г пудра захар,
- 50 мл ликьор,
- 125 г брашно,
- 100 г сладко от
- настъргани дюли
Разбийте жълтъците със захарта и ликьора. Прибавете към сместа брашното и разбитите на сняг белтъци. Полученото тесто разточете на пласт с дебелина 5мм и върху намаслен лист пергаментова хартия печете във фурната 15-20 минути. Извадете и веднага намажете със сладкото. Навийте на руло и оставете на студено до сервирането.