Красота и Здраве
Гроздето – “храната на боговете”

Гроздето е един от най-разпродстранените плодове в света и има много богата история. Среща се още в древните египегски надписи и рисунки във вътрешността на пирамидите. Библейските истории също са пълни с разкази за положителните и отрицателните последици от консумацията на най-разпространената му форма – във вид на ферментирал сок (или с други думи – вино). Присъства и при други завещани следи от древни народи и цивилизации. Може би именно поради богатата си история, отглеждането на този плод и производството на вино са забулени в мистичния облак на множество легенди и поверия.
В днешно време са известни около 40-50 сорта грозде. Освен по вкус, те се различават и по цвят. Различните видове са с бели, зелени, червени или лилави зърна. Въпреки богатата традиция на отглеждането им, се правят още опити за получаване на други видове грозде.
Плодът е богат източник на калий и на желязо. Това го прави изключително полезен, тъй като стимулира алкалния кръвен баланс, функционирането на бъбреците и сърдечния ритъм. Известен е и с възстановителното си действие в организма. Прочиства отлично черния дроб и спомага за изхвърлянето на пикочната киселина от организма. Във Франция, например, съществуват области, където е прието по време на жътвата да се спазва гроздова диета. Клинични изследвания доказват, че в тези райони броят на заболелите от рак е значително по-малък от този на болните в другите краища на страната. Сто грама прясно изтискан гроздов сок има само 61 калории.
Трябва да знаете, че гроздето е сред най-третираните с химични препарати плодове. Ето защо е задължително да се мие добре. Когато избирате грозде, гледайте за ситни точици по повърхността на зърната му. Това показва, че плодът е узрял. Зрялата гроздова клонка трябва да има и няколко омекнали или лесно отделящи се зърна. Стеблото и не трябва да има съсухрен вид, а да бъде зелено. Плодът издържа около седмица в хладилник.
Ако искате да внесете малко разнообразие в сутрешното си меню, то включете непременно прясно изтискан гроздов сок в него. В никакъв случай обаче не махайте семките на плода, тъй като съдържат много полезни хранителни вещества. И макар че сокоизтисквачката ви започва да звучи като картечница с тях, няма опасност да я повредят.
Гроздов сладкиш “Фантазия”
Необходими продукти:
1 кг. червено грозде с или без семки, ¾ + 1 1/3 ч.ч. захар, 1 ч.л. сол, 2 ¼ бяло брашно, 2 ½ ч.л. сода за хляб, ½ ч.ч. шортинг, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.л. ванилия, 2 яйца
Начин на приготвяне:
Измийте гроздето и отделете зърната. Поставете ги в подходящ съд на котлона докато омекнат, след което прибавете и ¾ ч.ч. захар и оставете на огъня още 15 минути. Трябва да получите около 2 ч.ч. омекнали гроздови зърна. Разбийте останалите продукти без ½ ч.ч. прясно мляко в подходяща купа. След като получите еднородна смес, прибавете и него и разбийте пак. Изсипете в предварително намазнена тава. Разпръснете гроздовата смес отгоре и сложете тавата в предварително сгорещената на 350º фурна. Печете 45 минути. Имайте пред вид, че гроздовата смес ще потъне на дъното на тавата. Сервирайте по желание с бита сметана или сладолед.

Необходими продукти:
2 с.л. желатин, ½ ч.ч. портокалов сок, ½ ч.ч. захар, ¼ ч.ч. лимонов сок, ½ ч.л. сол, 2 ч.ч. пюре от грозде, 4 карамфила, 2 клечки канела, 1 ч.ч. вода
Начин на приготвяне:
Смесете портокаловия и лимоновия сок и разтворете желатина в тях. Разбъркайте отделно останалите продукти и ги сложете на котлона. Не им позволявайте да заврят, докато не минат 15 минути. След като започнат да врят изсипете сместа с желатина и разбъркайте. Свалете от огъня и сипете полученото в малки купички на равни порции. Замразете и сервирайте, гарнирано с плодове.
Гроздов чийз-кейк
Необходими продукти:
2 ч.ч. пюре от грозде, 2 пакетчета желатин, 1 + ¼ ч.ч. захар, 3 ч.ч. крема-сирене, 1 ½ галета, 6 с.л. масло или маргарин
Начин на приготвяне:
- За крема:
Разтворете желатина в ½ ч.ч. пюре от грозде. Загрейте останалата част от пюрето и прибавете тази с желатина и 1 ч.ч. захар. Разбъркайте докато се разтвори. Оставете сместа да изстине. Разбийте с миксер крема-сиренето и прибавете към него пюрето с желатина. Разбъркайте до получаване на еднородна смес. Охладете и в момента, в който сместта започне да се сгъстява, я изсипете върху блата.
За блата:
Смесете 1 ч.ч. галета, ¼ ч.ч. захар и маслото. Сипете получената смес в тава. Разстелете тестото с дланта на ръката си равномерно по дъното и по всички страни на тавата и я сложете за 15 минути във фурната на 375º. След като изстине я напълнете с крема и поставете в хладилник, за да се стегне желатина. Поръсете готовия чийз-кейк с останалата галета.
Салата от грозде и броколи
Необходими продукти:
1 ч.ч. майонеза, ½ ч.ч. захар, 1 ч.л. оцет, 1 кг. сварени броколи, 2 ч.ч. зелено грозде изчистено от семките, 3 нарязани на филийки листа от целина, 8 филийки сварен и нарязан на кубчета бекон, 100 гр. счукани бадеми
Начин на приготвяне:
Разбъркайте захарта, майонезата и оцета. Прибавете гроздето, целината и броколите като ги сипвате постепенно, докато бъркате сместа. Сложете в хладилник за три часа. Поръсете с бадемите и бекона непосредствено преди да сервирате.
