Красота и Здраве
Да изберем хубавото шампанско
До Нова година остават броени дни. Време е да започнем да купуваме продуктите за празничната трапеза, в това число и това, без което Новата година буквално не може да започне – шампанското. Но то, за съжаление, е различно. И не е изключено в магазина вместо желаното искрящо вино да ви поднесат нещо такова, което не само няма да ви донесе удоволствие в новогодишната нощ, но и задълго ще ви накара да забравите за веселието.
Как да изберем действително хубаво и качествено вино и да избегнем ментетата?
Внимателно проучете етикета на бутилката. На нея трябва да има информация за производителя (името на завода, ако купувате родно производство шампанско или адреса на фирмата, ако предпочитате вносен продукт), за самото вино, за нормативната документация, по която е произведено, а също така съдържанието на захар. Освен това етикетът и контраетикетът трябва да бъдат залепени по заводски способ точно в центъра на бутилката – в противен случай не трябва да се изключи вероятността за примитивен фалшификат.
Ако купувате няколко бутилки наведнъж, не е зле да отворите една от тях по-рано и да прецените шампанското на вкус. Обикновено фалшифицираните вина са видни още при отпушването – те практически не се пенят, в тях се появяват не обилни и малки, а немногочислени и големи мехурчета, които бързо се пукат. Във виното се виждат коркови парченца, а цветът му може силно да се отличава от традиционния светло-златист. При ментетата може да усетите привкус на препечена захар, дрожди, гнило дърво – изобщо ще познаете фалшификата още при първата глътка.
Декевмри 2007