Актуално
Шоколадът бил полезен
Препоръчват черен шоколад при преумора, високо кръвно и при лош холестерол
Консумирането на шоколад носело повече ползи, отколкото вреди. В случаи на преумора, високо кръвно и при лош холестерол например, черният шоколад е най-доброто лекарство.
Млечният обаче е този, който ни трупа килограми и ни разваля зъбите.
"Всъщност най- тъмните видове шоколад, които са с над 50 до 75 % какао са всъщност по- полезни по отношение здравето", каза доц. Д-р Веселка Дулева от Националния център за опазване на общественото здраве.
Като цяло консумацията на шоколад в България е между 20 и 50 грама на ден на човек, а в Европа е повече - до 90 грама. Това може би е една от причините българите да са и по-намръщени от европейците.
"Шоколадът има едно така „лошо качество”, че когато се яде, се отделя хормона на щастието сератонин. И хора, които са в депресия, по този начин убиват стреса, образно казано", заяви Румен Георгиев - технолог в Шоколадова фабрика.
Швейцария, разбира се, бие всички рекорди - там всеки човек изяжда годишно близо 10 килограма шоколад. Но, там нямат и специфичния наш проблем - с качеството на това, което е в опаковката.
"Истинският шоколад - на опаковката му трябва да пише, че се състои от какаово масло, какаова маса, какаов прах и евентуално сухо мляко за млечния шоколад", обясни Георгиев.
350 млн.лв. се дават годишно за сладкото удоволствие у нас или средно 11 лева на човек. Всяка година оборотът прогресивно расте- за последната година с левче на човек.