Актуално
Трапезата на Коледа

Рождество Христово е един от най-светлите християнски празници. На всички ни е известно, че тогава Мария и Йосиф се сдобиват с Божия Син. До четвърти век църквата не празнува този свят ден на точно определена дата. Денят на Христовото рождение не е фиксиран нито от летописците на времето, нито от първите християнски мислители. Тази дата е избрана, защото съвпада с периода на зимното слънцестоене, което езичниците отбелязвали с пищни празненства. Дори и името Коледа е с езически произход. Коледа е божество, което символизира слънцето, носи щастие, радост и плодородие. То осигурява хубавото време и добрата реколта, то е закрилник на семейството. Ето защо са размити границите понякога и се смесват езическите с християнските обичаи – с други думи, сливат се образът на Спасителя с култа към небесното светило.
В навечерието на Коледа празнуваме Бъдни вечер. Това е последният ден от Великите пости. Тогава цялото семейство се събира около празничната трапеза. Обичаят повелява всички ястия да се поставят едновременно на масата, запалва се бъдникът, а най-възрастният член от фамилията прекадява къщата с тамян. Броят на кулинарните изкушения е винаги нечетен – 7, 9, 11.
Бъдняк, боговица, богова пита – всички те са наименования на вкусната пита, която се измесва за празника. Хлябът е с кръгла форма и върху него има украса от тесто – кръг, слънце, цвете, кръст. Домакинята поставя паричка в тестото. Смята се, че на когото се падне желязното левче, ще бъде късметлия през идната година. Първият залък е за Богородица. Девойките, които желаят да се омъжат, поставят парче хляб под възглавницата си, за да сънуват бъдещия си съпруг.
На масата се поставят варено жито, чорба от зрял фасул, пълнени с боб или ориз чушки, лозови или зелеви сарми, зелник, тиквеник. Не забравяйте да сложите плодове, мед, орехи, чесън и т.н. – отново напомняме, ако спазвате традицията – ястията да са нечетен брой. Не пропускайте и ошава. От масата всички стават заедно. Според поверието – за да изкласи хубаво жито.
В полунощ започват да обикалят коледарите. Те пеят песни с пожелания за здраве и благополучие. Край на постите! На Коледната трапеза има ястия от месо, баница със сирене и яйца, сладкиши. Бъдете предпазливи с подуктите, особено ако преди това сте постили.
Как празнуват Коледа по света? Какво присъства на масата?
В Австрия се сервира шаран със сос от бира, има и понички с карамелено – кайсиев сос и хляб с джинджифил. В Испания наблягат на рибата в този ден, а за десерт си хапват сладкиши с бадеми и мед. Във Франция на почит са морските дарове, печената гъска и коледното руло – пънче. В Чехия обичат шарана – желиран, на супа, печен или пържен. За десерт се глезят с кекс с маково семе, бадеми, мед и стафиди. В Словакия наблягат на греяното вино и вафлички, намазани с мед. В Дания ядат шунка, маринована херинга и оризов пудинг. В Холандия се поднасят маслени топченца от тесто и стафиди, изпържени в масло и поръсени със захар. В Германия изкушенията са много. Като че ли най-дълго се помни невероятният вкус на коледния кекс – щолен. В изобилие се консумират и сладки с марципан. В Естония се хранят в този ден със задушено кисело зеле с кървавица и салата от тиква. В Армения се хапва пъстърва. Приготвят се също малки козуначета и сладък ориз.
Е, така се чества този хубав ден по света. Запретнете ръкавите, скъпи домакини, и измайсторете най-вкусните манджи. Създайте много настроение и уют във вашия дом. Приемете всичко с желание – това е тайната!

