Актуално
Питката на Бъдни вечер трябва да бъде богато украсена
Тя се нарича за здраве, успех и плодородие
По традиция на Бъдни вечер във всеки дом се прави питка - за здраве и късмет. Какво символизира този хляб, разказва Кристина Владимирова.
От години етнологът Иглика Мишкова се занимава с изучаване на традицията на обредните хлябове в цяла България.
Казва, че най-важният елемент от трапезата на Бъдни вечер е питката. Той се нарича богова пита, боговица или светец.
"Това е едно наричане - наричане за здраве, наричане за успех, плодородие. В тази нощ ще се роди младият бог, Исус Христос, и всъщност това е жертвата, която пренася всяко семейство", коментира Мишкова.
Питката, която се прави днес, на Бъдни вечер, трябва да бъда богато украсена. Традицията повелява, че първо на нея трябва да се сложи кръстът. В много части на България на питката се поставя и печат, с името на Божия син.
След това се поставят къщата, животните и основния поминък на този дом.
"Всичко е с имитативна магия. Всеки един от елементите, който се поставя - дори понякога да бъдат поставени отделни топченца, наречени на част от фамилията, на отделни животни. Дори в този случай, всяко едно от нещата, всяко едно от наричанията се вярва, че ще успее да донесе берекет и плодородие в този дом", заяви още етнологът.
btv.bg